Hva kjennetegner høyt presterende team? Leker like barn best?
Eller fremmer ulikheter utvikling og endring? Med støtte fra forskning og best practise anbefaler vi å sikre at teamet ikke blir for homogent, både med tanke på kompetanse og personlighet. Ulikhetene vil kunne bidra til gode diskusjoner og dialoger for å sikre at en ser problemer ut fra ulike ståsteder, som igjen kan bidra til bedre problemløsning og mer nytenkning.
Gode dialoger og diskusjoner krever imidlertid en åpenhet og tillit i teamet som ofte ikke kommer av seg selv. Dette krever innsats både fra teamleder og teamet som en helhet. Organiserte teambuilding-workshops er ofte veldig nyttige i det henseende. Da jobber teammedlemmene både med selvinnsikt for den enkelte og selvutsikt (hvordan fremstår jeg for andre), samt med forståelsen for at ulikhetene faktisk kan være til fordel for teamet. Vi coacher dem i å ta hensyn til hverandres behov, og bruker ulikhetene til å fremme gode diskusjoner og nytenkning.
“When trust is low, communication requires much more time and effort, mistakes are made, creativity and energy drop. The confidence that trust brings to individuals, teams, or a company motivates and releases amazing potential.” Gloria Bader, Badergroup
Tillit er nøkkel

Kan et visst konfliktnivå lede til gode endringer hvis det håndteres på riktig måte?
Den rådende oppfatningen blant de mest kjente teamforskere og teoretikere i dag er ja, litt uenigheter og et visst konfliktnivå mellom teammedlemmer kan være bra dersom det håndteres på riktig måte!
Frykt for konflikt eller konfliktskyhet bidrar ofte til at teammedlemmer ikke deler informasjon med hverandre, de sier ikke
alltid sin mening og forteller ikke om ting som har gått galt. Dårlige beslutninger er ofte et resultat av team der medlemmene ikke åpent uttrykker sine meninger. Et
Tester og instrumenter som passer for teamutvikling
HiPOTENTIAL anbefaler bruk av en personlighets- eller preferansetest for at teammedlemmene skal bli bedre kjent med sine egne preferanser og atferdstendenser, og med hverandre. Dette bidrar til å bygge tillit i teamet, og gir en oversikt over hva som er teamets styrker og utviklingsområder. Dette kan gi svar på spørsmål som hva en kan få hjelp til av andre i teamet, hvordan en kan assistere de andre og hva en behøver av ekstern assistanse. Og ikke minst, å få litt større forståelse av at andre har ulike preferanser enn en selv. Preferanseinstrumentene MBTI® eller LIFO® har vi god erfaring med i denne forbindelse. Begge er globalt anerkjente instrumenter med et positivt fokus, der ingen preferanseprofiler er bedre enn andre, men der alle profilene kan bidra med noe viktig i teamet. Imidlertid, om det er behov for å gå mer i dybden, anbefaler vi bruk av personlighetstestene fra Hogan Assessment®.
For å hjelpe team til å bygge tillit og bli tryggere på hverandre, har vi også veldig god erfaring med å bruke Trust cards® . Det som kreves for at du skal kunne stole på meg er kanskje annerledes enn det som kreves for at jeg skal kunne stole på deg! Ved å kommunisere dette i trygge rammer som i en teambuildingprosess, kan en bli bedre kjent med hverandre og lære hvordan en best kan jobbe sammen for å bygge tillit og oppnå godt samarbeid og samhandling.




Hogan Assessment Teamrapport
Teamrapporten fra Hogan baserer seg på de tre annerkjente testene fra Hogan Assessment. HPI (Big 5 - normalpersonlighetstest), HDS (Dark sides, avsporingstendenser som kan ødelegge for en) og MPVI (Verdier og preferanser). Teamrapporten samler teammedlemmers individuelle testskårer for å belyse teamets styrker, utviklingsområder, drivere og ikke minst; teamdynamikken. Teamet får innsikt i verdiene og biasene som former deres atferd, uformelle roller som spesifikke teammedlemmer fyller, og atferd som kan svekke gruppens prestasjon under press. En vil kunne se hva teamet totalt sett fokuserer mest på, er det noen blindsoner, og er det områder hvor teammedlemmene er veldig ulike som kan være grobunn for uoverenstemmelser og konflikter.

I teamprosessen bør det være fokus på både selvinnsikt, selvutsikt (det å skjønne hvordan andre opplever en) og selvregulering (hvordan kan vi tilpasse oss hverandre). En teamprosess en veldig fin areana å dele med andre om hvorfor det enkelte teammedlem ofte handler og vektlegger ting som de gjør. En arena for å lære andre bedre å kjenne, å akseptere mer at andre er ulik en selv, samt å komme et steg nærmere å tilpasse oss hverandre.